A A A

Posle tri meseca pritisaka, osporavanja stručnosti, provera, smenjena je direktorka  Kulturnog centra Požega Slađana Petrović Varagić.Odluka o smeni potekla je od  predsednika opštine  Milana Božića, veterinara po struci, naprednjaka, koji je na ovo mesto došao  u novembru prošle godine kada su naprednjaci u Požegi  odborničkom većinom smenili demokrate.

Božićeva odluka potvrđena je sada  ekspresnom sednicom Uprvanog odbora Kulturnog centra, a pod tačkom razno bilo je rezrešnje Varagićke. Podsetimo, Kulturni centar Požega  postao je prepoznatljiv po svoijim sadržajima, uspeo je da pomeri vrednosti kulture u ovom malom mestu, bio je veoma posećen, posebno od mladih, a nedavno je pored niza nagrada, dobio i „Politikinu“  godišnju nagradu za kvaltetne izložbe.  Božić je tada   Varagićki koja je  istoričar umetnosti sa zvanjem magistra medija i filma zamerio  što Kulturni centar ima uvek neke apstraktne sadržaje koje niko ne razume , i što nisu prilagođeni  širokim narodnim masama:

„Ja ne mogu da se složim sa činjenicom da  galerija Kulturnog centra uvek ima izložbe nekih apstraktnih slika. Kulturna zbivanja moramo da približimo širokim narodnim masama. Mi smo toliko bogati sa etno stvarima, a ja u Kulturnom centru  nisam nikada video izložbu džempera, čarapa, pulovera.“

Takođe Božić je  zamerio  direktorki  što  programom rada  Kulturnog  centra  nije   uticala da se smanji  interesovanje Požežana za rijaliti šou programe, a Varagićka  je  tada na ove optužbe odgovorila:

„Jedno pitanje koje mi je postavljeno jeste da li se kao direktor  ustanove kulture osećam odgovorno za to što je  povečan broj  gledalaca rijaliti šou programa. Moralo se nešto zameriti.“

 Nakon toga   regaovala je ne samo javnost Požege već i cele Srbije i sakupljeno je  hiljade  potpisa protiv smene  Varagićke. Ministartsvo kulture tada je osudilo potez požeškog predsednika, kao neprofesionalan. Predsednik Božić  odgovorio je da njemu niko iz  centrale ne može govoriti kako će raditi u svojoj sredini.  I sada  tri meseca  rada pod velikim pritiskom, a  tri meseca pred lokalne izbore,  pronađen je sasvim drugi, banalan i  smešan razlog za smenu  direktorke:Kulturni centar nije iskoristio zakonsku mogućnost  na povraćaj plaćene akcize za utrošenu jednu ipo tonu gasnog ulja, kaže Slađana Varagić:

„Program Kulturnog centra je na provj sednici novog  Uprvanog odbora usvojen, takođe usvojen je i finansijski plan za 2016.godinu, a jedan jedini razlog  koji mi se zamera je taj što Kulturni centar  nije iskoristio, što nije zakonska obaveza  već smao mogućnost, da zatraži povraćaj sredstava od akciza za kupovinu gasnog ulja za grejanje bioskopske  sale, a na ukupno tonu ipo koliko se nabavlja godišnje.“

Vargaićka dodaje, da nije iznenađena  što Upravi odbor nije uzeo u obzir reagovanje stručne  javnosti .Napiminje da nije došla kao stranačka ličnost, i da se slične stavri dešavaju širom Srbije, ali njene kolege ćute:

„Ne znam zašto moje kolege obično ćute o ovakvim stavrima.Ja znam za  makar deset slučajeva u Srbiji. Nisama bila  deo  nikakvog koalicionog sporazuma, niti sam  tražila da dođem na to mesto pre 6 godina. Aktuelna vlast 2009.godine ponudila mi je to mesto na osnovu mog dotadašnjeg  rada, napominjem nisam nikada  bila član ni jedne stranke.  Raspisan je konkurs i ja sam konkurisala, a konkurs je bio i za moj drugi mandat, koji je zakonit i traje do 2018. godine. Moj zadatak u celoj ovoj tromesečnoj borbi jeste pokušaj da nateramo lokalne vlasti ne samo u Požegi, već u celoj Srbiji da poštuju Zakon o kulturi i da ustanove kulture shvate isto tako važnim kao  i ostale ustanove,  ustanmove zdravstva, obrazovanja .“

Članovi Upravnog odbora Kulturnog centra Požega koji   izglasali razrešenje direktorke Kulturnog centra Požega su: Sreten Majstorović, poljoprivredni tehničar, odbornik u SO Požega (ne zna se iz koje je stranke),Dragomir Čolić, diplomirani ekonomista (imenovan  od SNS), Dragana Bralović, hemijski tehničar, odbornica u SO Požega (SNS),Saša Jovičić, tonac Radija Požega (imenovan  od DSS),Dragan Pavlović, penzioner (SPS) I Verica Jovanović, vodič u galeriji.

Inače Zakon o kulturi član  41  definiše da članove Upravnog odbora ustanova kulture imenuje i razrešava osnivač,odnosno  lokalna  samoprava, i članovi su iz reda istaknutih stručnajka i poznavalaca  delatnosti iz kulture. Požeški osnivač nije  “primetio” ovaj  član Zakona o kulturi  obrazujući novi Upravni odbor pre tri meseca.Niko  ovih dana od članova Upravnog odbora  Kulturnog centra Požega nije želeo da  kaže  zašto se toliko insistiralo na smeni Varagićke.  Bez obzira ko će doći  posle Varagićke, na mesto direktor Kulturnog centra,  Požega će   ostati upamćena po svakodnevnim  kvalitetnim sadržajima iz kuklture koji nisu bili svojstveni ni mogo većim  mestima.  U proteklih 6 godina  zahvaljujući dobrom radu  Kulturnog centra izbrisane se granice između  provincije i metropole, i promenjen stav o tome da je kultura  namenjena  samo maloj grupi.

Autor: Angelina Jovanović

Galerija

kcpozega1.jpg kcpozega2.jpg

Deli


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži